pondělí 5. února 2018

Tekuté rtěnky z drogerie

Tekuté rtěnky vládnou světem už nějaký ten rok. Já jsem se jim úspěšně bránila, protože mám obecně raději na rtech jiné textury. Ale ke sklonku minulého roku se tyto rtěnky začaly objevovat v našich drogeriích a nakonec si našly i cestu ke mně. A teď přes zimu se z toho rázem staly mé oblíbené formule a nosím je daleko častěji než běžné rtěnky. 


Připravila jsem si pro vás mix čtyř značek, které nedávno přišly na trh s novými matnými rtěnkami. Zároveň jsou všechny dobře dostupné, a to jak dispozičně, tak cenově. 



Pojďme začít značkou Dermacol a jejich Matte Mania. Měla jsem možnost vyzkoušet hned tři odstíny, od nude růžové, přes klasickou červenou, až po bláznivou modrou. 

Rtěnky jsou na rtech velmi příjemné, sametové a vůbec nevysušují ani nezalézají do vrásek. Za mě osobně nejsou tedy ani stoprocentně matné, spíše saténové. A v té růžové je dokonce namodralý shimmer. 


Ruku v ruce s tím jde tedy i výdrž. Ta není vyloženě špatná v kontextu běžných rtěnek, rozhodně ale není dlouhotrvající, jak by člověk čekal od tekuté rtěnky. Navíc poměrně dlouho schne a má tendenci se rozpíjet (na fotkách níže to jde dobře vidět).

Běžné napití to zvládne, ale svačinu už ne. Barva se navíc loupe nerovnoměrně a po obědě to vážně nevypadá dobře. Občas se to umí ,,rozpít" i samo od sebe ještě i před jídlem. Z tohoto důvodu je za mě nositelná ta růžová číslo 15. Tam se nebojím, že bych skončila s barvou na bradě. Vypadá to hezky, dobře se to nosí a po jídle prostě nanesu znovu. O modré se tady bavit nebudeme, ta je jen pro srandu, ale nosit nemůžu ani tu červenou. Necítím se v tom dobře, protože nikdy nevím, kdy se barva rozpije nebo kde zmizí. Mám velmi obdobný odstín taktéž od Dermacolu ve verzi 16 Lip Colour, kterou nic nerozháže, jak je den dlouhý, takže vždy stejně raději sáhnu po ní.




Můj konečný verdikt je takový, že světlejší odstíny, a že těch narůžovělých je v nabídce fakt hodně, jsou v pohodě nositelné. Na rtech příjemné, něco málo vydrží, pokud tam najdete svůj odstín, proč ne. (PR produkt)



Přejděme však k  Maybelline Super Stay Matte Ink. O těch jste už určitě slyšeli a i já vám potvrdím, že co se týče výdrže, tohle je jednoznačný vítěz. Tohle sundáte až večer dvoufázovým odličovačem. 

Doma mám dvě barvy. Nude 05 Layalist a 50 Voyager. Raději nosím tu světlejší, ta je skvělá. Líbí se mi i ta tmavá, ale úplně se v ní necítím. K mé bledé pleti je to až trochu moc a připadám si v ní jako upír. :-) K tomu se váže i historka, že mě ta barva tak nadchla, že jsem ji vyzkoušela rovnou v práci hned jak mi dorazila. No, a pak jsem ji zaboha nemohla sundat a musela v ní vydržet po zbytek dne. Na druhou stranu, platí pro obě, byť s ní přes den nehnete, tak na ně jinak stačí vzít dvoufázový odličovač a jde to dolů lehkými tahy. 


Barva na rty chytá rovnoměrně, rychle zasychá, ale po celou dobu vám zůstane takový lepkavý pocit. Je to o zvyku, ale dokážu si představit, že to někoho bude dovádět k šílenství. Na rtech prostě jde cítit, je sušší a lepkavá. Ale dá se na to zvyknout a odměnou vám budou dokonale nalíčené rty po celý den. 

Nehne s tím fakt nic, jen když mám k obědu něco fakt mastného, tak se umí letmo oddrolit ve středu rtů. Naštěstí jde ale vrstvit, takže stačí letmo opravit a vydržíte až do večera. Díky sušší formuli je také potřeba mít rty v dobré kondici, jinak umí barva zvýraznit šupinky. 



Ohledně výdrže je to jasný favorit. Není to pro mě sice na každý den, na to nemám nervy, ale stejně bych si ráda pořídila ještě jednu barvičku. Klidně výraznější, jen odstínově pro mě vhodnější. (PR produkt)


Yves Rocher nespadá sice úplně do drogerie, ale myslím si, že mezi ostatní produkty zapadá, takže se na něj mrkneme taky. Měla jsem radost, když moje oblíbená značka přišla s tekutými rtěnkami, ale bohužel se tedy staly outsidery tohoto srovnání. 

Na výběr není z mnoha barev a chyběli mi tam vyloženě nude kousky. Ale ráda jsem sáhla po výraznějším odstínu 105. Je to moje barva a kdyby to drželo, nosila bych ji moc ráda. 

Nanáší se opět hezky, na rtech je neskutečně příjemná. Ale to prostě proto, že se chová jako klasická rtěnka. Schne věčnost, tak dvě hodiny nebo dost možná vůbec. Hned se na vše obtiskává, nikdy nevíte, jak a kam se rozmaže a s jídle nerovnoměrně mizí. Tohle u tmavého odstínu prostě nechcete.


Mrzí mě to, ale tohle pro mě není nositelné. Necítím se v tom dobře, protože barva prostě nedrží. 


Nakonec tady máme Rimmel a jejich Stay Matte. O těchto kouscích koluje mnoho spíše negativních recenzí. Tentokrát se s nimi ale neztotožňuji, a byť souhlasím s tím, že to zcela nesplňuje parametry matné rtěnky, stejně je mám ráda. 

Mám odstín 210 Rose & Shine, který je naprosto perfektní. Tohle je přesně moje barva pro každodenní nošení. 

Rtěnka se opět hezky nanáší, zasychá poměrně rychle a co se týče pohodlnosti a výdrže, je to takový kompromis mezi vším. Je trošku sušší než běžné rtěnky, ale zároveň to není super suché jako třeba Maybelline výše. A výdrž je za mě poměrně v pořádku. Nikam se to nerozpíjí, pití to zvládá s přehledem a s jídlem se to nenápadně vypaří. Je tedy pravda, že bych si asi nekoupila výraznější odstín, ale tady u toho mi to tolik nevadí. 


Suma sumárum, za mě Rimmel ano. Sice spíše světlejší a střední odstíny, ale baví mě je nosit a vlastně je to ze všech dnešních kousků opravdu mnou nejčastěji používaná rtěnka.


S tekutými rtěnkami to není jednoduché, ale mají svoje kouzlo a rozhodně je plánuji používat a hlavně prozkoumávat dál. Zrovna testuji slavné Lingerine od NYX a taky si už konečně musím koupit tu ikonickou ,,třináctku" od Sephory.

Co vy a tekuté rtěnky? Která je vaše nejoblíbenější?

12 komentářů:

  1. Za mně je to Maybelline Super Stay Matte Ink, mám ji v odstínu Romantic, ten lepivý pocit mně trochu irituje, ale co se týče výdrže, je to bomba:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem se vždycky matných rtěnek bála a teď jich mám doma celou řadu. Od Dermacolu mám tu stejnou světle růžovou. Super je třeba od L.A. Girl a naopak mě zklamala od Bourjois, která docela flekatí. takže i levnější kousky mohou být lepší :-)
    All my cosmetics

    OdpovědětVymazat
  3. Od Maybelline bych si pořídila odstín Lover. Krásná přirozená barvička na denní nošení. Od rimmelu se mi líbí tvá Rose & Shine.

    OdpovědětVymazat
  4. Moc hezké rtěnky, nejvíc se mi asi zalíbily ty od Maybelline!

    OdpovědětVymazat
  5. U mna jednoznacne vyhravaju tekute ruze od Golden Rose. U nas sa predavaju v malych "no name" drogeriach a v zahranici v Golden Rose stankoch/obchodoch. Stoja cca 5 eur a uz mam 6 odtienov. Pre mna strcili do vrecka aj ovela drahsie znacky.

    OdpovědětVymazat
  6. Nevyskúšala som ešte ani jeden z nich, no najviac ma zaujal Maybelline a Dermacol. :)

    Pozývam teba aj tvoje čitateľky do veľkej Valentínskej súťaži na mojom blogu:
    Rebelliouslily

    OdpovědětVymazat
  7. Žádnou ze zmiňovaných jsem ještě nezkoušela, ale nejvíc mě láká asi Maybelline.

    OdpovědětVymazat
  8. Nalakala jsi me na Maybelline, ale asi ten lepivy pocit by mi vadil.

    OdpovědětVymazat
  9. Z tebou zmiňovaných rtenek mam jen Matte Mania, která mi celkem vyhovuje. Jasně, není to líp stain od Sephory, ale špatná určitě není

    OdpovědětVymazat
  10. Už dlouho uvažuju nad nějakou tekutou rtěnkou, chtěla jsem Dermacol Matte Mania, ale když říkáš, že se nerovnoměrně ztrácí, moc mě neláká. Já uvažuju nad Milani, Sephorou nebo Rimmel. :-) Nejspíš Rimmel Stay Matte.

    OdpovědětVymazat
  11. Moc vám všem děkuji za komentáře.

    OdpovědětVymazat
  12. Nedávno jsem si koupila svou první tekutou rtěnku, Liquid Suede od NYX - a zrovna v takovým docela šíleným odstínu:) a drží jako blázen:))

    OdpovědětVymazat