sobota 31. srpna 2013

Střípky z cest

Jak jsem slibovala, sepíšu vám krátký report z mé poslední dovolené. Jak už jsem několikrát zmiňovala, byla jsem v Římě. Já dávám obecně přednost poznávacím zájezdům. Miluji poznávání cizích kultur, památek i moderních čtvrtí. Neznám lepší pocit, když se přede mnou objeví scéna, kterou tak důvěrně znám z tisíce fotografií a videí. Nechat na sebe dýchnout tu atmosféru, zasadit to do reálného prostředí, ne na vyretušovanou fotku. 
Řím jsme s kamarádkami a sestrou plánovaly delší dobu. Měly jsme na ně jen ty nejlepší reference a po ,,chudším" loňském výletu do Vídně, to chtělo zase jednou podívat se o kousek dál.

Naše cesta začínala ve Vatikánu. Byli jsme tam hned ráno, takže jsme se vyhnuli dlouhým frontám, které se tam během dne vytvořily. Nejvíce se mi líbil pohled z věže. Co nás však moc nepotěšilo, tak Vatikánská muzea. Bylo tam opravdu extrémně moc lidí, bylo to moc dlouhé a největší lákadlo Sixtinská kaple až na úplném konci.



Druhý den se mi líbil asi úplně nejvíc. Pompeje a poté výšlap na Vesuv.



Z posledních sil se škrábu na vrchol :-D

Neapolský záliv v oparu

Třetí den patřil samotnému Římu a musím tedy říct, že to pro mě bylo velké zklamání. Nevím, co jsem vlastně čekala, ale ve finále to pro mě prostě postrádalo tu pravou atmosféru.
Nejvíce zklamaná jsem byla z Kolosea. Já vím, že je to rozpadlá ruina, ale na fotkách vždy vypadala tak efektně. Ve skutečnosti je to opravdu jen pár zbylých cihel a kolem kupa lidí.



Líbily se mi ale místní  fontány. Nejvíce samozřejmě nejprofláknutější Fontana di Trévi. Peníz jsem do ní ale nehodila. Do Říma už se vracet nehodlám.



Co se mi také moc nelíbilo, tak samotní Italové. Jsou hrozně vlezlí, nepříjemní. O nějaké ,,kulturnosti" také nemůže být řeč. Občas jsem si připadala jako někde na východě a ne v západní vyspělé zemi. 

Italská kuchyně je ale klasika, kterou já miluji a ta tedy nezklamala ani v nejmenším. Lepší jídla, než ta italská, prostě nejsou.


Kosmetické okýnko
Původně jsem si to plánovala v růžových barvách. Konečně jedu do nějaké pořádné země, tak nakoupím věci, co u nás nejsou, mrknu na slavné Kiko a dovezu si spoustu věcí. To jsem si ale bohužel vybrala dost špatnou zemi. Na něco jako drogerie jsem bohužel nenarazila a ke vší smůle i Kiko se objevuje spíše v obchodních centrech na okrajích, čili mimo naši trasu. Letmo jsem mrkla do jedné Sephory. Byla tedy větší než ta naše a obsahovala několik značek, které nemáme. Nejvíce mne zaujal stojan Urban Decay. Ceny tam ale byly obecně ještě astronomičtější než v našich Sephorách, takže zůstalo jen u toho dívání.

Největší kosmetické okukování tedy proběhlo akorát v supermarketech. Nic zajímavého jsem však neobjevila. Vesměs totožný sortiment jaký máme my a ještě tak o třetinu dražší. Pro zajímavost pár fotek z místního Carrefouru.

Z dekorativky tam byl stojan Maybelline. Oproti nám mají všechno poctivě zataveno ve fólii. To je mi sympatické. Nic zajímavého jsem však ve stojanu nevykoukala. Ceny navíc vyšší než u nás.


Jako jedinou neznámou jsem tam našla dekorativku Miss Broadway. Dle popisků italská kosmetika. Chvíli jsem přemýšlela, že něco vezmu, ale ceny nebyly zrovna příznivé a nic mě na první pohled neučarovalo.


A na závěr letmý pohled na pečující kosmetiku. Garnier, Nivea, Dove, nic, co bychom neznali. Ceny opět o něco výš než u nás.



Můj italský kosmetický nákup byl tedy ve finále velmi žalostný. Dvě tuhá přírodní mýdla.


Jsem ráda, že jsem v Římě byla. Rozhodně toho nelituji, bylo to fajn. Počasí nám vyšlo, měli jsme skvělou průvodkyni, skvěle jsme se pobavili a něco nového poznali. Jako celek mě ale Řím i samotní Italové neučarovali a jednou to stačilo. Příště se vydám zase někam jinam...

Byli jste někdy v Římě či Itálii? Jak se tam líbilo vám?

14 komentářů:

  1. Do Říma bych se klidně jukla, ale bohužel si myslím, že bych dopadla stejně jako ty s tím "zklamáním". To je jako když jsem se šíleně těšila do Francie, pak jsem tam byla a bylo to takové "hmm, tak takhle vypadá Paříž". :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. zrovna Paříž mě tedy učarovala, tam se určitě musím někdy vrátit. ale úplně to chápu. ostatní byli z Říma taky nadšení, jen u mě se to nějak nekonalo.

      Vymazat
  2. Konečně někdo, koho Řím zklamal svou atmosférou. Taky jsem čekala takový ten "duch velkoměsta", něco jako v Paříži nebo i mé milované Vídni - a nic. Jsem ráda, že jsem tam byla, to jo, ale taky už myslím stačilo. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On je ten Řím primárně pro milovníky historie, ale na klasická velkoměsta to nemá. Také se mi Paříž i Vídeň líbí více.

      Vymazat
  3. super report :)... btw. podobné ceny v drogérkach máme aj my na Slovensku :(

    OdpovědětVymazat
  4. Super fotky! :)

    Chtěla bych tebe a tvé čtenáře pozvat k sobě na blog, kde právě probíhá giveaway na tém back to school :) Budu ráda, když se zúčastníte! :)

    http://tereziiestaysalive.blogspot.cz/2013/08/ready-for-school.html

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadá to dobře :-) Já se osobně s Mamkou do Říma zatím chystám tak uvidím, co si pro mě připraví :-) Osobně mám radši severní itálii, ta se dá nazvat vyspělou zemí, ale v té jižní jsem jsem ještě nebyla :-)

    Zvu tě na AHAISHOPPING.COM giveaway

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem žila v představě, že hlavní město bude spadat ještě pod ten sever, ale očividně má tedy blíže k jihu. Pokud bych ještě někdy do Itálie jela, tak maximálně do Milána. Do je snad dostatečně severně. :-)

      Vymazat
  6. V Itálii jsem byla dvakrát u moře a úplně nejlepší to nebylo. Myslím, že zrovna tahle země, je lepší na poznávání než na flákání se na pláži :).

    OdpovědětVymazat
  7. Děkuji vám všem za komentáře.

    OdpovědětVymazat
  8. Na Řím mám absolutně stejný názor! :-D Žádná drogerie, vlezlí Italové, neustále pískající policisté, "prodavači" růží, odporné, odporné a ještě jednou odporné metro (hlavně Spagna).. No já peníz sice hodila, ale nikdy se mi žádné přání z fontán nesplnilo, takže počítám se stejným výsledkem :-D Po městěch jako Londýn, Berlín, Paříž je to jako cesta do minulosti (se vším všudy) :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem si říkala, že jsem to měla vzít z druhého konce. Po Paříži a Londýnu už mě prostě jen tak něco neuhrane.

      Vymazat
  9. Jé, to já tedy Řím zbožňuju, byly jsme tam s mamčou na 5 dní, chodily od rána do večera a pořád jsme neprošly všechny památky, co tam jsou, moc se mi líbí, že je všechno v pěší vzdálenosti, mám moc ráda i Paříž i Londýn, ale Řím je přehlednější a tak nějak "co krok, to památka". Až na to, že jsem omdlela při prohlídce, jsem byla nadšená:D Akorát s těmi Italy s tebou musím souhlasit, jsou hrozně otravní, zkrátka jiná kultura. Jinak nejvíce se mi líbil večer na Piazza Navona, to mi učarovalo; a pouliční hospůdky, popíjení vína za živé hudby... Hned bych se tam vrátila:)

    OdpovědětVymazat